duminică, 11 august 2013

Ficat Gras-Mananc sanatos-retete dietetice



Ficatul gras poate fi tratat prin regim alimentar fara sa apelezi la tratamente famaceutice . Se spune ca suntem ceea ce mancam . Incearca sa tii o dieta vegetariana . Vei fi surprins dupa cateva zile ce efecte are.Primul efect va fi asupra tractului intestinal . In acelasi timp in fiecare dimineata faceti gimnastica de inviorare incepand de la cinci minute in prima zi pentru ca fiind incepatori va veti plictisi , pana la 30 minute . In final vi se va parea normal sa va treziti , sa deschideti larg ferastra si sa va faceti gimnastica . Foarte important pentru acest stil de viata este  sa mancati de trei ori pe zi de preferat din 5 in 5 ore fara sa consumati altceva intre mese si de preferat dupa masa principala pentru cei care nu au un program incarcat si isi pot permite sa mearga pe jos in pas alert o ora , iar pentru cei care lucreaza pot sa faca acest lucru deosebit de benefic si placut dupa masa de seara servita la orele 18 maxim 19 . De ce va spun toate acestea ? Sunt concluzii trase din propria mea experienta . Acum sunt o vegetariana sanatoasa si fericita .Ce inseamna sa fii vegetarian ? Vegetarian este termenul folosit pentru o dieta care exclude carnea de orice fel (inclusiv carnea de pui si pestele ) iar vegetarienii total exclud ouale si produsele lactate . Nu trebuie sa faceti din asta un cult .Eu am adoptat aceasta dieta datorita problemei de sanatate data de FICATUL GRAS in termeni populari sau STEATOZA HEPATICA .In cele mai dese cazuri bonavii care sufera de ficat gras sunt si obezi . Acest stil de viata te ajuta sa slabesti   sanatos si frumos fara sa te infometezi . Pentru cei care nu sunt pofticiosi aceasta dieta este o incantare . Veti manca cu o foarte mare placere . Daca veti avea pe masa carne si legume veti constata la sfarsitul mesei ca nu v-ati atins de  carne si ati ales legumele . De ce ? E xista o mare varietate de retete vegetariene pe care le puteti inventa sau reinventa voi dupa propriul gust . Regulile de baza sunt urmatoarele : ca atunci cand gatiti sa nu prajiti ceapa sau celelalte legume , doar sa le inabusiti si la sfarsit adaugati o lingura de ulei presat la rece de floarea soarelui sau de masline . Folositi la salate uleiul de rapita pe primul loc , de seminte de struguri in amestec cu ulei de masline ,rapita si floarea soarelui presat la rece care se gasesc pe rafturile supermarchetului alaturi de uleiul de masline .Aceasta dieta daca este tinuta alaturi de familie nu va costa mai mult decat inainte . Va voi da o schema generala de meniu zilnic. La micul dejun  : Sos  de fructe (doua sau trei feluri de fructe puse in blender ) in care adaugi seminte de in macinate (o lingura ), seminte de susan (o lingurita) , tarate (o lingura ), fulgi de ovaz sau grau , secara , sau de porumb toate fara zahar . Puteti adauga pentru gust o lingurita de miere .
La pranz : salata , broccoli cu sos de usturoi , o felie de paine neagra .
La cina :  supe de zarzavat sau legume ,o felie de paine neagra sau fructe . Pentru cei care nu dorm bine si au probleme cu tranzitul intestinal pana se regleaza e bine sa renunte la masa de seara , sa consume un ceai de tei .
Veti spune ca mai ales vara ziua e lunga si creierul va va da sugestia sa mai rontaiti ceva , pentru ca in general ne ingrasam datorita stresului dar si sedentarismului . Asa ca fiti activi . Pana la ora de culcare gasiti-va diverse preocupari mai ales fizice , veti uita de mancare si totul va fi bine .
In urmatoarele zile voi reveni cu cateva retete pe care le folosesc. Daca aveti intrebari care se regasesc in experienta mea astept sa le puneti si de asemenea astept sugestii din experienta voastra care sa ne ajute pe toti

Sa auzim numai de bine . Mancati sanatos ascultandu-va organismul . Nu toti putem manca la fel .Nu toti slabim la fel de repede . barbatii slabesc mai usor.



De 10 luni mananc la micul dejun fructe de padure in amestec cu alte fructe de sezon . Daca le terminati pe cele puse in congelator pentru iarna apelati la fructele  congelate vrac sau la pungi din supermarchet .
Mi-au usurat tractul intestinal , am slabit foarte mult si ce e cel mai important ma simt mult mai sanatoasa .
In aceasta perioada (august ) le gasiti in pietele noastre  in stare proaspata . Cel mai bine e sa consumam in fiecare anotimp fructele de sezon .
Fructele de padure care se gasesc pe piata acum sunt: mure . afine ,




PENTRU A AFLA CAT MAI MULTE ,CONSULTATI MEDICUL DUMNEAVOASTRA !

Articolul pe care il scriu pe blog este inspirat de experienta mea , de modul meu de a trai dupa ce am fost diagnosticata cu ficat gras.
Asa cum spuneam si in articolul precedent fiecare persoana dupa ce consulta medicii specialisti decide ce program de sanatate va alege . Eu am ales dieta vegetariana in urma careia am obtinut rezultate foarte bune .
Astazi am urmatorul program si meniu :

Gimnastica de inviorare 15 min.
Micul dejun
Sos de fructe blendate compus din caise + mure (200 g ), seminte crude  macinate in rasnita de cafea : in, susan, dovleac , floarea soarelui , (cate o lingurita ), scortisoara 1varf de lingurita , fulgi de ovaz 1 lingura ,fulgi de porumb 1 lingura .
Pranz
Un ardei kapia taiat pe lung umplut cu salata de vinete (in salata de vinete am pus ceapa si o lingura de ulei de rapita )
Salata de rosii .
Cina
Fructe de sezon : 2 pere
Mers pe jos in ritm alert 1 ora .



Sos de mure cu fulgi de porumb

pentru un mic dejun sanatos
Rezolva problemele tranzitului intestinal

Ingrediente:

0,300 kg. mure
1 lingura seminte macinate de in 
1 lingura tarate
0,050 l apa
2 linguri fulgi de porumb (ovaz, grau , secara )

Preparare:

Puneti murele intr-o sita si le treceti prin apa.Scurgeti si puneti murele impreuna cu 0,050 l apa in blender. Mixati cateva secunde. 
Puneti sosul obtinut intr-un pahar (sau intr-un bol).Optional adaugati 1 lingurita de miere.Amestecati semintele de in si taratele.Deasupra puneti cerealele pe care le agreati .

Pofta buna !







Spaghete cu sos de rosii (4 portii)

Ingrediente:

0,300 kg. paste
4 rosii potrivite
2 ardei kapia
1 ceapa mare
3 catei de usturoi
2 linguri ulei de masline
1 lingurita ulei seminte de susan
1 lingurita otet de mere
1 lingurita mustar
1 lingurita boia dulce
1 lingurita zahar brun(miere)
1 legatura patrunjel
1 lingurita cimbru cerde sau uscat
1 lingurita sare

Preparare sos:

Se spala rosiile , ardeiul kapia , patrunjelul. Rosiile se decupeaza la codita , ardeilor li se scot semintele., ceapa se curata si se spala .
Puneti apa cu un praf de sare  la fiert intr-un vas. Cand clocoteste puneti rosiile sa se opareasca 5 minute. Scurgeti apa fiarta si puneti peste ele apa rece .Le decojiti ,  apoi le taiati patratele.Taiati si ardeiul patratele.
Ceapa maruntita se pune intr-o tigaie inalta cu un pahar de apa si se inabusa 3 minute. Adaugati ardeiul ,il lasati 2 minute sa se caleasca impreuna cu ceapa ,apoi adaugati rosiile si un pahar mic cu apa.
 Lasati la fiert 15 minute , amestecand sa nu se prinda de tigaie. Adaugati boiaua, sarea uleiul,zaharul,patrunjelul tocat si cimbrul ,usturoiul tocat, mustarul. Amestecati si luati tigaia de pe foc. Lasati-o la rece 15-20 minute, dupa care puneti in blender cateva secunde . 
Puneti intr-un vas apa cu sare si cand incepe sa fiarba dati drumul unui manunchi de spaghete avand grija sa nu se lipeasca cu ajutorul unui cleste pentru paste.dese
Lasati 5 minute la fiert si scurgeti apa.Desertati sosul de rosii intr-un castron si puneti spaghetele in el.
Cu ajutorul clestelui amestecati de jos in sus , luati paste si aranjati pe farfurie . Puneti sos si deasupra lor si de asemenea patrunjel tocat sau cimbru verde.

Pofta buna !





Pizza delicioasa vegetariana cu ciuperci si vinete

Blat
125 gr. margarina Unirea
250gr. faina
50 ml apa rece
un varf cutit sare

Intr-un castron mai mare puneti faina , adaugati margarina rece taiata cubulete, sarea. Framantati cu varful degetelor pana cand se amesteca cu faina (ca un nisip).Adaugati 50 ml apa si framantati 5 minute pana se desprinde de pe maini . Daca e nevoie mai puneti faina sau apa.Acoperiti aluatul cu o folie alimentare si lasati la frigider 15 minute (sau cat e nevoie pana preparati amestecul.

Ingrediente amestec :
4 rosii potrivite
2 ardei kapia
1 ceapa mare
3 catei de usturoi
250 gr. ciuperci albe
150 gr.vinete (o vanata mica)
100 gr. masline
2 linguri ulei de masline
1 lingurita otet de mere
1 lingurita boia dulce
1 lingurita zahar brun(miere)
1 legatura patrunjel
1 lingurita cimbru cerde sau uscat
1 lingurita sare

Prepararea amestecului :

Se spala rosiile , ardeiul kapia ,ciupercile,vanata, patrunjelul. Rosiile se decupeaza la codita , ardeilor li se scot semintele., ceapa se curata si se spala .Ciupercile si vanata taiate le puneti intr-un castron cu apa si zeama de la o jumatate de lamaie ca sa nu oxideze.
Puneti un vas pe jumatate cu apa si un praf de sare la fiert . Cand clocoteste puneti rosiile sa se opareasca 5 minute. Scurgeti apa fiarta si puneti peste ele apa rece .Le decojiti , apoi le taiati patratele.Taiati si ardeiul patratele.
Ceapa maruntita se pune intr-o tigaie inalta cu un pahar de apa si se inabusa 3 minute impreuna cu ardeiul .Adaugati rosiile si putina apa daca rosiile nu sunt zemoase..Lasati 5 minute dupa care adaugati ciupercile taiate pestisori si vanata  patratele.
 Lasati la fiert 10 minute , amestecand sa nu se prinda de tigaie. Adaugati boiaua, sarea uleiul,zaharul,patrunjelul tocat si cimbrul ,usturoiul tocat .Amestecati si luati tigaia de pe foc. Lasati-o la rece 

Pregatirea aluatului :

Scoateti aluatul de la frigider , presarati faina pe masa de lucru si intindeti forma dorita(pentru tava rotunda sau patrata ).
Ungeti tava cu o picatura de ulei ,tapetati cu o hartie de copt si cu ajutorul sucitorului rulati si apoi derulati in tava aluatul. Intepati fundul tavii  si apasati pe margini cu furculita.
In cuptorul preincalzit puneti tava cu aluatul la copt 5 minute.
Scoateti tava pe aragaz si aranjati frumos amestecul de mai sus.
Peste amestec se toarna un sos ca de clatite din 2 oua batute , 4 linguri faina si un pahar mic de lape.
Se presara patrunjel verde si masline taiate.
Se serveste dupa ce s-a racit.(aprox. 20 minute)

Pofta buna!







Iahnie fe fasole si salata de ardei kapia (6 portii)


Ingrediente pentru iahnie:

0,800 kg. fasole alba boabe
2 cepe mari
3 morcovi
4 rosii mari
2 ardei kapia 
2 linguri faina
0,600 L apa (600 ml)
1 lingura boia dulce
1 legatura marar verde
1 lingurita cimbru verde(uscat)
2 frunze foi de dafin
2 linguri ulei de masline
2 lingurite sare 

Ingrediente pentru salata de ardei :

1,000 kg. ardei kapia
2 linguri ulei de masline
1 lingura otet din mere
1 lingurita sare

Preparare iahnie de fasole:

Daca nu ati avut timp sa puneti fasolea la inmuiat vu 12 ore inainte procedati astfel:
Alegeti de impuritati si spalati fasolea . Puneti fasolea la fiert intr-o oala de 3 litri cu apa . Dupa ce fierbe aprox. 15 minute ,  scurgeti apa si inlocuiti-o cu alta si adaugati morcovii pe care ii spalati si taiati cubulete .Fasolea  va fierbe  aproape      1 ora si 30 minute.
Sosul pentru iahnie :
Spalati si curatati ceapa,rosiile si ardeiul kapia.Opariti 3 minute in apa fiarta cu putina sare , rosiile,dupa aceea decojiti si taiati-le cubulete. Le puneti intr-un bol.
Ceapa taiata marunt impreuna cu ardeiul taiat patratele se inabusa intr-o cratita in care am pus un pahar cu apa aprox. 5 minute. 
Separat intr-un castron facem un sos din 2 linguri faina si un 100 ml apa pe care il punem in cratita si amestecam turnand apa (500 ml )pana se leaga . 
Adaugam rosiile , 1 lingura boia dulce, foaia de dafin , cimbrul , mararul si sarea.
Fierbem aprox. 10 minute dupa care adaugam fasolea fiarta si 2 linguri ulei de masline.Mai lasati 5 minute sa fiarba si puneti capacul deasupra . 
se serveste calda cu salata de ardei kapia.

Preparare salata de ardei kapia:

Ardeii spalati , stersi de apa , intepati cu furculita din loc in loc, se pun la copt in tava de aragaz pe care am pus o hartie de copt. Se intorc si pe o parte si pe alta .Se coc in 15 minute. Se scot intr-un castron se presara sare  peste ei si se acopera cu o folie alimentara.
Cand se racesc, se curata de pielite deasupra castronului ca sa nu pierdem zeama din ei . Alaturi sa aveti un alt castron cu apa in care sa va curatati mainile din cand in cand .Pielitele le aruncati la gunoi.
Peste ardeii din castron turnati cele 2 linguri de ulei , 1 lingura otet din mere si 1 lingurita sare.

Pofta buna!







Chiftelute de legume (6 portii)

Ingrediente:

6 cartofi albi
3 morcovi
2 cepe
1 ardei kapia
3 catei de usturoi
1 legatura patrunjel
1 legatura marar
1 lingura condiment vegetal
1 lingurita boia dulce
1 cana pesmet
1 lingura fulgi de drojdie Sanovita(inlocuieste oul )
2 linguri ulei de masline
1 lingurita sare

Mod de preparare :

Se curata cartofii , morcovii , ceapa , se spala . Cartofii si ceapa se taie cubulete iar ceapa se taie marunt. Se pun la fiert intr-o oala cu apa in care am pus 1 lingura de condiment vegetal pentru 15 minute. Dupa 10 minute se adauga si ardeiul kapia taiat patratele mici .
Dupa ce au fiert se scurge zeama.
Se adauga 1 lingura fulgi de drojdie si se amesteca usor pentru a se lega compozitia .
Se adauga restul de ingrediente :1 cana de pesmet, usturoiul zdrobit , patrunjelul si mararul taiate fin,1 lingurita boia dulce,2 linguri ulei de masline . 1 lingurita sare.
Se amesteca.
Se lasa 15 minute sa se raceasca , dam drumul la cuptor si pregatim tava mare pe care punem hartie de copt.
Cu lingura luam gramajoare din compozitie pe care le asezam la distanta de 2 cm in tava .(Lingura o putem trece prin apa inainte de a forma fiecare gramajoara ca sa nu se lipeasca )
Puneti tava la cuptor pentru 10-15 minute .Verificati dupa 10 minute daca au facut crusta , daca nu , mai lasati 5 minute sau cat e nevoie in functie de cuptorul dvs.Puteti pune tava la jumatatea cuptorului pentru a nu le arde pe fund.




Scoateti tava si lasati-le sa se raceasca 10 minute dupa care cu ajutorul unei spatule le desprindeti de pe hartia de copt si le asezati pe platou.
Dupa cum ati observat se pot face sandwichuri care sa-i imbie pe copii la care puteti asorta castraveti rasi , ardei kapia taiat julien sau salata verde et. depinde de sezon.



Pofta buna








Burger vegetal (2 portii)


Ingrediente pentru baza preparatului:

1 cartof mare rotund (aprox. 300 gr.)
1 vanata potrivita (aprox. 300 gr.)
1 rosie mare
300 gr. fasole verde fideluta
2 felii de paine prajita
1 lingura seminte de susan
1 lingura condiment vegetal
patrunjel verde

Ingrediente pentru sos:

3 rosii bine coapte
3 ardei kapia
3-4 catei de usturoi
1 legatura de patrunjel verde
1 lingura seminte de susan macinate (sau ulei din seminte de susan)
1 lingura boia dulce
2 linguri ulei de masline
1 lingurita otet din mere
1 pahar cu apa

Prepararea sosului

Spalati rosiile , scoateti codita ,spalati ardeiul kapia scoateti codita si samburii , le stergeti de apa , le intepati cu furculita si le puneti pe hartie de copt la cuptor.Se intorc si pe o parte si pe alta. Rosiile se coc mai repede decat ardeiul.Dupa ce s-au copt le scoateti , le presarati cu sare si le acoperiti cu o folie alimentara .
Dupa racire se curata de pielite.
Se taie in bucati mai mici si se pun in blender impreuna cu:usturoiul,patrunjelul taiat,susanul,boiaua,uleiul de masline, otetul,si paharul cu apa .
Se blendeaza cateva secunde si apoi se pune sosul intr-un bol.

Prepararea legumelor pentru baza burgerului

Se curata si se spala cartoful si vanata , se presara cu condiment vegetal si putina sare , se pun la cuptor pe hartie de copt. Se intorc pe ambele parti. Vanata se coace 3 minute pe fiecare parte iar cartoful 7-8 minute pe fiecare parte .
Fasolea se opareste in apa fiarta cu un praf de sare 3 minute.Se scurge.
Din catofii si vanata coapte , felii de rosie cruda formam alternant un turn punand pe fiecare felie o lingura de sos si patrunjel proaspat taiat.Deasupra ultimei felii de rosie formam o gramajoara de fasole verde peste care punem o lingura de sos si seminte de susan , si de asemenea patrunjel.
Alaturi servim cu felii de paine proaspat prajita pe care picam cateva picaturi de ulei de masline.

Pofta buna !







Salata de fasole verde

Ingrediente :
0,300 kg. fasole verde

Ingrediente pentru sos :

3 rosii bine coapte
3 ardei kapia
3-4 catei de usturoi
1 legatura de patrunjel verde
1 lingura seminte de susan macinate (sau ulei din seminte de susan)
1 lingura boia dulce
2 linguri ulei de masline
1 lingurita otet din mere
1 pahar cu apa

Prepararea sosului

Spalati rosiile , scoateti codita ,spalati ardeiul kapia scoateti codita si samburii , le stergeti de apa , le intepati cu furculita si le puneti pe hartie de copt la cuptor.Se intorc si pe o parte si pe alta. Rosiile se coc mai repede decat ardeiul.Dupa ce s-au copt le scoateti , le presarati cu sare si le acoperiti cu o folie alimentara .
Dupa racire se curata de pielite.
Se taie in bucati mai mici si se pun in blender impreuna cu:usturoiul,patrunjelul taiat,susanul,boiaua,uleiul de masline, otetul,si paharul cu apa .
Se blendeaza cateva secunde si apoi se pune sosul intr-un bol.

Fierbeti fasolea in apa cu sare 3 minute. Scurgeti apa. Puneti fasolea in sos si lasati 10 minute pentru a-si lua gustul de la sos. Pregatiti o farfurie pe care aranjati fasolea. Deasupra presarati seminte de susan.


Salata de fasole o puteti servi cu piure de cartofi (0,300 kg.cartofi fierti in apa, se scurge zeama , se paseaza , se adauga un praf de sare 2 linguri de ulei, se paseaza )aranjat pe o jumatate de ardei kapia sau ardei gras si o salata de rosii cu castraveti.






Pofta buna !





Budinca din morcovi (4 portii)
vegetariana , de post


Ingrediente

1,000 kg morcovi
0,050 l lapte soia(orez, migdale)
1 lingura faina
2 linguri ulei de masline
1 lingura fulgi de drojdie Sanovita(inlocuieste ouale)
sare dupa gust (aprox. 1 lingurita)

Preparare

Morcovii se curata , se spala , se introduc in apa cu sare, se fierb 15 minute si se taie felii subtiri.Se pastreaza zeama de la fiertul morcovilor. Faina se cerne.
In 0,050 ml lapte de soia se dizolva 1 lingura de faina ,se adauga 2-3 linguri de zeama de la morcovi, se amesteca in continuu cu un tel pentru a nu se forma cocoloase.Se adauga si restul de zeama si se fierbe2-3 minute.Se ia vasul d pe foc si se amesteca feliile de morcovi, 2 linguri de ulei de masline, sarea si o lingura fulgi de drojdie. 
In tava unsa cu ulei se toarna compozitia ,se niveleaza iar deasupra se presara patrunjel taiat fin.
Se introduce in cuptorul preincalzit pentru 15-20 minute.
Se serveste calda ca garnitura la snitele de soia gata preparate si vandute la raionul pentru vegetarieni in supermarchet.


Cartofi cu masline (4 portii)
Vegetariana,de post

Ingrediente

1,000 kg cartofi
1 ceapa 
2 linguri de ulei
1 lingurita pasta de tomate
0,100 kg. masline
1 lingura patrunjel verde 
sare (aprox. o lingurita)

Preparare

Cartofii se curata , se spala si se taie cuburi.Ceapa si patrunjelul verde se curata , se spala si se taie marunt . Maslinele se oparesc. Pasta de tomate se dilueaza cu apa (2 linguri de apa).
Intr-o cratita potrivita se inabusa ceapa cu o jumatate pahar de apa , se adauga cartofii,  pasta de tomate , sare , masline si apa cat sa acopere cartofii.
Se fierb 20 minute la cuptor.
Preparatul se serveste cald sau rece cu patrunjel verde deasupra si alaturi cu o salata verde sau de spanac.

Pofta buna!



Fasole batuta (6 portii )
-Aperitiv de post si pentru vegetarieni

Ingrediente:

0,400 kg. fasole boabe
0,100 ml ulei de masline
0,400 kg. ceapa
3-4 catei de usturoi
 lingura patrunjel verde
1 lingurita sare

Preparare:

Fasolea boabe se alege , se spala si se lasa in apa rece la frigider 12 ore .(sa nu fermenteze)
Ceapa se curata , se spala si se taie pestisori.
Usturoiul se curata , se zdrobeste.
Fasolea se fierbe in apa . Dupa primele clocote se schimba apa si se fierbe aproximativ o ora . E bine sa incercati o boaba pentru ca e si fasole care fierbe mai greu.
Dupa ce a fiert se scurge de apa printr-o sita , se raceste si apoi se mixeaza impreuna cu sarea si 0,100 ml ulei.Se adauga ceapa si usturoiul si se continua mixarea pana se obtine o pasta .
Se serveste cu paine neagra prajita sub forma de sandwich cu patrunjel verde deasupra.

Pofta buna! 








Supa crema de legume - dietetica (de post )

6 portii
Ingrediente:

0,300 kg. cartofi
0,300 kg. ceapa
0,200 kg. morcovi
0,100 kg. pastarnac+radacina patrunjel
0,100 kg. capatana telina
0,100 kg. ardei kapia
0,100 kg. ardei verde
2 linguri de ulei de masline
1 lingura patrunjel verde
1 lamaie
0,200 l lapte de soia (optional)
1 lingurita boia dulce
 lingura rasa de sare

Preparare :

Spalati si curatati legumele ,taiati-le cuburi mari si le puneti la fiert intr-o oala de 3 L acoperind cu apa dublu decat legumele si adaugati putina sare (un varf de cutit )
Lasati la fiert 25 minute , dupa care lasati sa se raceasca 30 minute ca sa puteti da legumele impreuna cu zeama prin blender. 
Compozitia rezultata dupa blendare o puneti inapoi in oala , o mai fierbeti 10 minute , puneti restul de sare , lingura de boia dulce.
Inainte sa luati supa de pe aragaz , adaugati cele 2 linguri de ulei de masline.
Puneti cateva polonice de supa in bol, presarati patrunjel verde , zeama de lamaie dupa gust si optional lapte de soia pentru o textura fina si un gust mai placut.


Pofta buna !

Ciorba dietetica de cartofi (vegetariana , de post )

0,800 kg. cartofi albi
0,100 kg. ceapa
0,100 kg. morcovi
0, 050 kg.radacina patrunjel
0,200 kg. rosii ( sau 1 lingura pasta de tomate )
0,200 kg. ardei kapia (ardei gras verde si rosu, sau boia de ardei dulce )
0,050 litri ulei
1 legatura patrunjel verde ( sau leustean verde )
1 lingurita sare
Ceapa, morcovii si radacina de patrunjel se curata , se spala , si se dau pe razatoarea mare . Cartofii se curata , se spala si se taie cuburi . patrunjelul verde se spala si se taie marunt .
Rosiile se oparesc in apa cu sare  2-3 minute , apoi se scurge apa , se racesc , se curata  de pielita si se taie cuburi . Ardeiul se taie cubulete.
Ceapa , morcovii si radacina de patrunjel se fierb in 200 ml apa (2 pahare ) . Dupa 15 minute se adauga cartofii . Dupa inca 10 minute se adauga ardeiul Kapia ,  uleiul si se mai fierb impreuna 5 minute. Se adauga verdeata tocata fin. Se serveste fierbinte . 
Sa aveti pofta !




Ciorba dietetica de fasole boabe (vegetariana , de post )

Cand mergeti la piata rugati vanzatoarea sa va dea fasole care fierbe repede.
0,200 kg. fasole boabe alba
0,150 kg. ceapa
0,150 kg. morcovi
0,50 kg. radacina telina 
0,200 kg. rosii
0,200 kg. ardei kapia (ardei gras sau gogosar,sau 1 lingurita boia dulce)
2 linguri de ulei
1 lingurita otet de 9 grade
1 catel de usturoi
1 lingurita de cimbru verde (sau uscat iarna )
1 lingura de patrunjel verde taiat fin
1 lingura de leustean tocat fin
1 lingurita de sare 
Fasolea boabe se alege , se spala si se lasa in apa rece la frigider 12 ore de seara pana a doua zi (daca o lasati in bucatarie se acreste )
Morcovii , ceapa , radacina de telina ,  se curata , se spala si se dau pe razatoarea mare.Patrunjelul si leusteanul se spala si se taie fin.Usturoiul se curata si se taie de asemenea fin.Rosiile se oparesc in 200 ml apa , se scurge apa se racesc, se curata pielitele si se taie patrate mici . Ardeiul kapia se spala , se curata si se taie patrate mici.
Se scurge apa in care a stat fasolea , se pune apa dublu decat fasole , se fierbe 15 minute dupa care se scurge apa si se umple din nou si se continua fierberea . O fasole buna fierbe in aproximativ o ora . Dupa 45 minute luati o boaba in lingura si apasati cu degetul sa vedeti daca e aproape fiarta . Se adauga morcovii , telina, ceapa, uleiul si cimbrul .lasati 15 minute , incercati din nou o boaba sa vedeti daca e fiarta , se adauga rosiile si ardeiul kapia , 1lingurita de otet ,un catel de usturoi taiat fin ,1 lingurita sare si mai fierbeti 5 minute. Se adauga leusteanul . Ciorba e mai gustoasa servita in strachina de pamant cu patrunjel verde deasupra si crutoane de paine prajita. 

Sa aveti pofta !







2 comentarii: